lördag 20 september 2008

Dubai utveckling

Ett av de mest intressanta sakerna med Dubai är självklart dess snabba utveckling. Jag tänkte skriva några inlägg om vad som sker just nu och hur planerna ser ut framöver.

När jag var hemma i Sverige några veckor i juni – juli hörde jag talas om en lågkonjunktur. Då detta inte är något man märker mycket av i Dubai blev jag lite förvånad. Här snurrar allt på som vanligt och all business går som tåget!

Utvecklingen i Dubai är verkligen intressant och särskilt om man som jag jobbar inom hotellbranschen.

Starwood, den kedja som jag jobbar för, har 1 hotell i Sverige, Sheraton Stockholm och 3 i Skandinavien (Le Meridien i Köpenhamn och Kempisnki i Helsingfors). I Dubai har samma kedja 12 hotell! Till det kan man lägga till Abu Dhabi med 4 hotell. Detta är nu, vi har redan kontrakt på att bygga 9 till inom 3 år!

Starwood är en av många kedjor som finns representerade här i Dubai. De allra flesta stora kedjorna finns redan här alternativt håller på att etablerar sig.

Tittar man framåt vad som kommer hända inom hotellbranschen inser man vilken spännande tid vi befinner oss i Dubai just nu.

Några av de senaste hotellen som öppnat är Raffles (november 2007), Intercontinental, Crowne Plaza och Westin. Senare detta år förväntas Atlantis, Armani Hotel, Kempinski (på palm Jumeirah), Ritz Carlton, The Mövenpick resort, The Conrad Dubai mm att öppna.

Dubai har verkligen aggressiva målsättningar när det gäller att locka turister hit och ett av målen är 15 miljoner årliga turister år 2015. I år ligger siffran på ca 6 miljoner besökare. Några sätt som detta sker är: genom aggressiv marknadsföring, nya destinationer med Emirates Airlines samt Dubai Land.

Mycket pengar läggs ner på pr och marknadsföring av Dubai som destination. Burj Al Arab, det enda hotell som påstods vara 7 stjärnigt, har använts mycket framgångsrikt. Tänk på hur mycket ni har läst om Dubai de senaste året. Dubais arbete med PR har verkligen hjälpt att sätta denna lilla Emirat på värdskartan.

Emirates airlines har beställ 58 av de nya A 380 Airbus planen, världens i dag största flygplan för privat personer, dessa används för att lansera nya destinationer. Nya hotell byggs ständigt i denna stad men det sägs att utbud och efterfråga hanteras på högre nivå. Sheikh Ahmed är VD för Emirates Airlines och farbror till Sheikh Mohammed som är ägare och VD av Jumeirah gruppen som har bla hotellen Burj Al Arab, Madinat och Jumeirah Beach Hotell. När för många hotell har byggts i staden lanseras nya destinationer av Emirates och inflödet av turister ökar för att hålla ett balanserat utbud och efterfråga. Brasilien är ett exempel på detta som lanserades förra året och går otroligt bra just nu. Dubai är ett av det hetaste resmålen för de nyrika i Brasilien.

Dubai Land är ett jätte stort nöjesfält som byggs ute i öknen. Detta projekt är så stort så jag kommer att tillägna det ett eget inlägg senare. Men några saker som kan nämnas är: 5 biljoner USD i investering, ett hotell område med 51 nya hotell inkluderat världens största hotell med 6500 rum, massor av nöjesparker, golf banor, shopping center mm.

Fortsättning följer.

Inga kommentarer: