söndag 15 februari 2009

Sheikh Mohammed

Då det kan vara svårt att hålla koll på Sheikherna här i Dubai tänkte jag tillägna ett inlägg om Maktoum familjen.

Sheikh Rashid var regent mellan 1958 - 1990 när han gick bort. Han var populär bland lokal befolkningen då han hade stora visioner för Dubais framtid. Även fast det mesta man kan hitta på Internet visar på vilken stor och populär regent han var finns det självklart andra sidor av detta. Det sägs att några av de andra stora familjerna i Dubai många gånger inte gillade hans sätt att styra. Det är inte en slump att dessa familjer som motsattes sig Maktoum familjen är några av de rikaste och mest influensfulla familjer i dagens Dubai (de fick stora bitar land och exklusiva rättigheter på många import varor för att lugna ner dem).

Sheikh Maktoum var Rashid äldsta son och tog över efter Rashid när han gick bort 1990. Sheikh Maktoum styrde tills 2006 då han gick bort.

Sheikh Mohammed är Sheikh Rashids yngre son och tog över efter Maktoum gick bort. Sheikh Mohammed är nu ruler of Dubai och väldigt populär i Dubai då hans vision har bidragit till den rikedom som många av de lokala familjerna nu har tillgång till.

Detta är lite kort om den kungliga familjen idag. Det finns massor av mera släktingar med höga positioner som jag kommer skriva om i senare inlägg. Sheikh familjen i Abu Dhabi är också något som är värt ett senare inlägg.