onsdag 31 december 2008

Nyårsafton trots allt

Det löste sig tillslut. Det blev nyårsafton i år också. Hela morgonen viskades om vad som skulle hända på kvällen då Sheikh Mohammad tydligen bestämt sig för att ställa in nyårsafton i protest mot Israel och vad som händer i Gaza remsan. Vid 11 tiden fick vi ett officielt mejl från våran hotell direktör som sa att musik, alkohol och fyverkerier inte skulle få ske utomhus. 14.15 fick vi ett nytt mejl där det sas att det var ok med musik och alkohol men inte fyverkeri. Så detta är det senaste och våran nyårsgala i våran trädgård räddades tillslut och våra gäster är glada och nöjda. Här kan ni läsa skvallret som gick under dagen: http://www.timeoutdubai.com/knowledge/news/4692-nye-up-to-the-minute. Känns så typisk härnere... mellan 9:00 -12:00 hade vi ingen aning vad som skulle ske på kvällen och massor av olika rykten började florera. Våran restaurang ansvarig hade en stressig dag idag!

Själv blir det firande i Marina Terrace hos min goda vän och partner in crime Greg. Blir som vanligt en stor blandning av nationaliteter. Syns nästa år!

tisdag 30 december 2008

Nyårsafton i Dubai

När jag kom till jobbet i morse cirkulerade ett rykte att Sheikh Mohammed har cancellerat Nyårsafton i protest mot vad som händer i Gaza remsan. Det är på framsidan på alla tidningar härnere. Informationen jag har nu är att ikväll kommer det vara förbjudet att servera alkohol, ingen musik och inga fyverkerier... Vad som är sant vet vi inte än. Tydligen ska det komma ett officiellt brev från Dubai municipitality på förmiddagen.

Just nu skrattar vi på kontoret. Tänk om det skulle hända i Sverige... Reinfeldt skickar ut ett officielt brev till alla tidningar att 2008 firar vi inte nyår...

Vi hade planerat att fira hos min vän Greg som har en jätte fin lägenhet. Han fick ett brev i morse att han inte fick spela musik ikväll... Det kan bli den mest minnesvärda nyårsafton någonsin för mig... firandes med en DVD film på soffan...

Återkommer med det senaste.

lördag 20 december 2008

Turist i ett muslimsk land

En del frågor jag får är hur det är att bo i ett muslimskt land eller hur det är att komma som turist till ett muslimskt land. Frågan om man som ogift får dela hotell rum dök tex upp på SVD häromdagen (klicka här för att läsa artikeln). För mig så är det inte så stor skillnad på att bo i Dubai jämfört med vilken annan stor Europeisk stad som helst. Man märker inte av så mycket att det är muslimskt men man bör visa hänsyn genom att inte vara alltför nära med sin partner. Pussas på offentliga platser bör undvikas och även alkohol öppet bör undvikas. Många av mina vänner tar med sig alkohol till stranden som de dricker från pet flaskor men det är verkligen inget att rekommendera.

Då det är så mycket turister som kommer till Dubai och det är väldigt aggressiva mål för antalet turister i framtiden så ser polisen oftast förbi när turister gör något som inte är ok för muslimer. I mitt dagliga liv märker jag inte av så mycket att jag bor i ett muslimskt land förutom att fredagar är helgdag och att man ibland hör böneupprop i köpcentrumen.

Då detta är något som många frågar om kommer jag skriva ett inlägg om detta på min nya sida Dubaiguide.nu.

torsdag 11 december 2008

Dubai - lågkonjunktur?

Är Förenade Arab Emiraten i en lågkonjunktur? Det är frågan på allas läppar härnere just nu. Kommer Dubai att krascha och bli en spökstad? Definitionen på recession är att ett lands BNP är minus under två efterföljande kvartal och detta har definitivt inte hänt här under 2008. Även fast det är förväntat att BNP går ner till bara 3.1 % under 2009 från 7.5 % detta år så är vi alltså långt ifrån en recession.

Vad som har hänt är att fastighets branschen inte är lika het i Dubai som den var för 6 månader sedan. Många av de stora fastighets företagen har sagt upp personal och priserna har stannat. Detta efter att ha sett en enorm uppgång de senaste åren. I vissa områden som Palm Jumeirah och Burj Dubai var uppgången vansinnig och priser kunde dubbleras bara på några månader. Vad som hände var att investerare köpte villor och lägenheter off plan. Alltså innan det var byggda köptes rättigheterna. Innan lägenheten var klar kunde den ha sålt 5-6 gånger till olika fastighets investerare som köpte enbart på spekulation utan att någon som helst intention att faktiskt bo där. Alla var glada och nöjda - investerarna kunde se sina pengar dubblas på 6 månader och byggföretagen fick in kapital för att göra klart sina projekt.

Det som har hänt nu är alltså att det inte är lika attraktiv att köpa off plan då det är svårare att få banklån och man inte kan förvänta sig samma returns som tidigare vilket resulterar att byggföretagen inte får tillräckligt med kapital för att slutgöra sina projekt. Det sägs alltså att de som nyligen har köpt off plan särskilt från mindre företag kan riskera att förlora alla sina pengar då projektet kanske aldrig blir färdigbyggt. Så förlorarna just nu är de som köpt lägenheter off plan och fastighets mäklarna som lever på provisioner. 6 månader sedan sa vi alla att vi ville arbeta som mäklare härnere då dessa kunde tjäna enorma summor. Nu är jag glad att jag fortfarande är inom hotellbranschen.

I det stora hela så är livet detsamma i Dubai och resultatet av detta är bara att fastighets priserna har nått en mera rimlig nivå. Efterfrågan är fortfarande större en utbudet när det gäller boende och kontors yta så någon jätte krasch tror jag inte kommer ske.

Det är mycket rykten i Dubai just nu om att Abu Dhabi Sheiker köper upp stora delar av företagen och mycket fastigheter i Dubai men vad som är sant och inte är sant är svårt att veta. De stora tidningarna är fortfarande delvis kontrollerade så det som kommer ut är selekterat. Ett rykte är att Etihad, Abu Dhabis flygbolag, har köpt 40 % av Emirates Airlines, som är ett Dubai företag. Om det är sant eller inte kan vi bara spekulera.

Även fast 2009 inte kommer vara lika bra som 2008 så är min personliga uppfattning att Dubai är långt ifrån en lågkonjunktur och detta bara är en liten svacka som snart kommer vändas uppåt igen.

söndag 7 december 2008

Dubaiguide

Jag jobbar för tillfället lite extra med att bygga en dubaiguide för turister som vill komma hit på besök. Sidan är under uppbyggnad och du kan hitta den här: www.dubaiguide.nu.
Posta gärna förslag på innehåll då det ibland är svårt att veta vad man vill veta om Dubai om man kommer hit som turist.