torsdag 11 december 2008

Dubai - lågkonjunktur?

Är Förenade Arab Emiraten i en lågkonjunktur? Det är frågan på allas läppar härnere just nu. Kommer Dubai att krascha och bli en spökstad? Definitionen på recession är att ett lands BNP är minus under två efterföljande kvartal och detta har definitivt inte hänt här under 2008. Även fast det är förväntat att BNP går ner till bara 3.1 % under 2009 från 7.5 % detta år så är vi alltså långt ifrån en recession.

Vad som har hänt är att fastighets branschen inte är lika het i Dubai som den var för 6 månader sedan. Många av de stora fastighets företagen har sagt upp personal och priserna har stannat. Detta efter att ha sett en enorm uppgång de senaste åren. I vissa områden som Palm Jumeirah och Burj Dubai var uppgången vansinnig och priser kunde dubbleras bara på några månader. Vad som hände var att investerare köpte villor och lägenheter off plan. Alltså innan det var byggda köptes rättigheterna. Innan lägenheten var klar kunde den ha sålt 5-6 gånger till olika fastighets investerare som köpte enbart på spekulation utan att någon som helst intention att faktiskt bo där. Alla var glada och nöjda - investerarna kunde se sina pengar dubblas på 6 månader och byggföretagen fick in kapital för att göra klart sina projekt.

Det som har hänt nu är alltså att det inte är lika attraktiv att köpa off plan då det är svårare att få banklån och man inte kan förvänta sig samma returns som tidigare vilket resulterar att byggföretagen inte får tillräckligt med kapital för att slutgöra sina projekt. Det sägs alltså att de som nyligen har köpt off plan särskilt från mindre företag kan riskera att förlora alla sina pengar då projektet kanske aldrig blir färdigbyggt. Så förlorarna just nu är de som köpt lägenheter off plan och fastighets mäklarna som lever på provisioner. 6 månader sedan sa vi alla att vi ville arbeta som mäklare härnere då dessa kunde tjäna enorma summor. Nu är jag glad att jag fortfarande är inom hotellbranschen.

I det stora hela så är livet detsamma i Dubai och resultatet av detta är bara att fastighets priserna har nått en mera rimlig nivå. Efterfrågan är fortfarande större en utbudet när det gäller boende och kontors yta så någon jätte krasch tror jag inte kommer ske.

Det är mycket rykten i Dubai just nu om att Abu Dhabi Sheiker köper upp stora delar av företagen och mycket fastigheter i Dubai men vad som är sant och inte är sant är svårt att veta. De stora tidningarna är fortfarande delvis kontrollerade så det som kommer ut är selekterat. Ett rykte är att Etihad, Abu Dhabis flygbolag, har köpt 40 % av Emirates Airlines, som är ett Dubai företag. Om det är sant eller inte kan vi bara spekulera.

Även fast 2009 inte kommer vara lika bra som 2008 så är min personliga uppfattning att Dubai är långt ifrån en lågkonjunktur och detta bara är en liten svacka som snart kommer vändas uppåt igen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jobbar du med inom hotellbranchen? Trevlig blogg annars.

Anonym sa...

Jag trodde frågan på allas läppar var vilken bar de skulle gå på på kvällen!?

Anonym sa...

Mycket intressant med Dubai och ekonomin, upplevde själv när jag var
nere spännande affärsklimat och entrepreneursanda, folk från hela
världen som gör business. Många skandinaviska företag arbetar med allt
möjligt. Kul! Tack för info. Gia

Oskarand sa...

Hej Al,

Jobbar som sales manager vilket innebär att vi är ansvariga för att skapa efterfrågan till hotellet.

Anonym sa...

Vettigt inlägg men skulle vilja lägga till några kommentarer. Fastighetsmarknaden har inte "saktat ned". Den har gått ifrån ett som du nämner fullständigt hysteriskt upphaussat läget till total nollaktivitet i sålda objekt. Inga affärer görs i princip överhuvudtaget. Inga nya project launchas. Det finns inga köpare. Tidigare kunde ett nytt high-rise projekt säljas slut på 24 timmar.

Hyresnivån på bostäder och kontorsytor är fortfarande mycket hög eftersom utbudet varit betydligt lägre än efterfrågan och detta gapet bara fortsatt öka. Nu har det definitivt vänt. Vissa marknadsaktörer kommer säkert att göra allt dom kan för att utbudet inte ska komma ikapp efterfrågan. Det är dock så väldigt mycket nybyggnation färdigbyggt att "releasas" under närmsta året att om inte hyresnivån korrigeras nedåt rejält så har man inte en fungerande marknad utan isåfall är den helt manipulerad av att dominanta aktörer "stryper" tillgången genom att undanhålla färdigbyggda objekt att komma ut på marknaden. Sådana åtgärder kommer trolgitvis inte att räcka utan vi går mot en fortsatt avkylning och alla som sitter på spekulationsobjekt kommer att tvingas till lång uthållighet för att inte förlora. Default-raten på många off-plan projekt är så hög som 40 procent. Detta kommer givetvis att resultera i att man lägger projekten på is, lägger ned, eller planerar om rejält.
Det är otroligt många som "sitter still i båten" just nu och håller andan med sina tecknade objekt. Väldigt många kommer inte att ha någon längre uthållighet under 2009 när nya betalningar ska in utan det blir till att sälja med förlust för många till slut vilket man givetvis inte gör förrän det är enda utvägen och man börjar inse att marknaden inte kommer att vända upp igen inom en överskådlig framtid. Jag varit på ett flertal mässor i olika branscher under senhösten och det är stendött överallt. Företag packar ihop och lämnar Dubai. Racet hit är slut eller har tagit time-out. Nu gäller det för dom som är på plats att göra skäl för sig.
/Radji

Oskarand sa...

Tack Radji för din kommentar. Jag jobbar inte inom fastighetsbranschen så jag har självklart inte 100 % koll. Intressant vad du skriver och 2009 blir ett spännande/läskigt år!

Anonym sa...

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2009\02\01\321894&SectionId=Ettan&menusection=Startsidan;Huvudnyheter

Oskarand sa...

Christoffer: Tycker DIs artikel är väldigt överdriven. Antagligen sant att vissa priser gått ner med 48 % men då får man sätta i perspektiv hur mycket det har gått upp tidigare. Jag antar att det är fortfarande högre priser en vad det har köpt sin villa för. Mycket rykten i Dubai just nu om vad som händer men vad som är sant och inte sant vet bara Sheikh Mo...
Radji: Du verkar kunna fastighets branschen i Dubai. Har du någon kommentar hur läget är nu?