onsdag 28 november 2007

Hur trivs jag?

Den fråga som jag får mest både av folk härnere och folk därhemma är hur jag trivs. Jag måste säga att jag trivs bättre en jag trodde innan jag kom ner. Som det ofta är så är det människorna som gör det. Det som är kul med människorna här är mixen av nationaliteter. Det påminner om min tid på hotell skolan i Schweiz och Australien där man umgicks med folk från hela världen. Det är precis samma sak här! Dom som jag umgås mest med på jobbet är en kille som heter Greg Salen som är halvsvensk med en Svensk pappa. Han pratar dock inte Svenska då han är uppväxt i Spanien och har en Fransk mamma. Sedan umgås jag mycket med en turkisk tjej på jobbet som sitter bredvid mig på kontoret. Andra nationaliteter i bekantskapskretsen är Filippinerna, Tyskland, Egypten, Australien mm.

En annan grej som jag gillar med Dubai är alla härliga restauranger och barer. Med så mycket hotell så finns det även fantastisk hotell barer med väldigt trevliga miljöer. Nu är det precis perfekt varm på kvällarna för att njuta på en uteservering.

För att sammanfatta så trivs jag med människorna, härliga barer och restauranger och vädret.

Idag var första gången jag frös sedan jag kom ner hit. Vi hade volleyboll turnering mellan avdelningarna på jobbet på våran strand framför hotellet och jag hade bara shorts och t-shirt och ikväll var det bara 23 grader… huu vad kallt!

onsdag 21 november 2007

Livet i Dubai, fortsattning

Skriver detta fran jobb datorn utan åäö…

Sa vad mera ar annorlunda. Jobb massigt sa ar det lagstadgat med 48 timmars vecka i Dubai. Detta innebar att en del jobbar 6 dagars veckor. En del hotell har nyligen gatt ner till 5 dagars vecka och vi har andrat till 5.5 dagars veckor. Detta innebar att jag jobbar en vecka 5 dagar och nasta vecka 6 dagar. Fredag ar ledig dag har da det ar ga till Moske dag for Muslimerna. Dettar ar min kort vecka vilket innebar att jag jobbar lordag. Kanns mycket konstigt att jobba lordagar och sondagar, i borjan visste jag aldrig vad det var for veckodag. Loella min kompis som har varit har langst (4 ar, vi pluggade tillsammans i Australien) har precis gatt ner till 5 dagars vecka efter att jobbat 6 dagars vecka i alla ar och hon njuter. Emil en annan kompis som jag traffat har (Svensk kille som pluggat i Blue Mountains men inte samtidigt som mig) jobbar 6 dagars vecka och han lider.

Mina kunder ar ocksa en salig blandning av nationaliteter fran hela varlden vilket ar en utmaning da alla har sina egna kulturer och man maste anpassa sig darefter.

måndag 19 november 2007

Livet i Dubai

Lite kort om livet i Dubai. Är trött efter en hård innebandy session så detta blir ett kort inlägg.

Livet här är som i vilken storstad som helst i princip. Du försöker vakna i tid, du går och tar en dusch, käkar frulle, tar bilen till jobbet, sitter i lite köer, jobbar, fikar vid 10:00, lunchar vid 12:30, jobbar till 18:00 och försöker sedan fylla kvällar och helger med diverse fritidsaktiviteter. För mig har det inneburit innebandy, kampsport, bio samt umgås med vänner på hemma fester och på barer och klubbar.

Så vad är annorlunda då? För det första är det smältdegeln av folk. Landet är uppbyggt av folk från hela världen. Har hört olika siffror om hur stor del lokalbefolkningen men alla siffror är inom 10 – 20 % av totala befolkningsmängden. Jag har faktiskt inte pratat med en enda Emirat sedan jag kom in i landet. Detta är lite konstigt men jag visste det innan eftersom jag var här i april och rekade. Den största folkgruppen är Indier, Pakistanier och Bangladeshianer (eller var det nu kan kallas). Indier hittar man inom alla klasser i detta land. Från fattiga bygg arbetare till höga chefer och investerare. Dom flesta i våran accounting avdelning är tex Indier. Sedan är det massor av sydostasiater där Filippinerna är den största folkgruppen. Har fått prata lite Indonesiska men mest med människor från Malaysia (Bahasa Malay och Bahasa Indonesia är ungefär som Svenska och Norska). Blev lite förvånad när Indiern på den lokala kebab stället jag går till började prata malaj… det är många Indier som har bott generationer i Malaysia som har flyttat därifrån då de ofta blir diskriminerade i sitt ”hemland”. Han blev nog rätt förvånad också iförsej när jag beställde på Indonesiska…

Så i men bekantskaps krets är dessa nationer inbladade: Indien, Egypten, Turkiet, Tyskland, Sverige, Filippinerna, Libanon mm. En salig blandning helt enkelt och kanske det en anledning till att jag trivs så bra härnere.

En annan skön grej är vädret. Det är liksom garanterat soligt och varmt och om man planerar att dra till beachen till helgen så behöver man inte titta på några väderleksrapporter alls. Kanske tråkigt i längden men just nu njuter jag av varje sekund när jag simmar i havet.

Alkohol är också en grej som är annorlunda. Alkohol är förbjudet och man kan bara köpa det om man har licens eller åker till en annan Emirat (det finns sju totalt varav dom mest kända är Dubai och Abu Dhabi). Är man muslim kan man inte ens få licens. Det dumma är också att om man åker till den Emiraten där alkohol är lagligt att köpa så måste man köra igenom en annan Emirat där alkohol är total förbjudet och du åker på böter bara genom att ha alkohol i bilen…

Vi köper via licens här i Dubai men det är då samma priser som i Sverige dvs dyrt…

Fortsättning följer

måndag 12 november 2007

Köra bil

Att köra bil i Dubai är en spännande upplevelse. Då denna stad verkligen är en smältdegel av många kulturer så reflekteras detta även i sättet folk kör. Då majoriteten här är ifrån Indien eller Pakistan och kör som man gör hemma så gäller det verkligen att kolla åt alla håll när man byter fil. Men mamma ska inte behöva va orolig. Jag körde en del på Bali och där är det betydligt värre en här.

Då jag behöver bil i jobbet så hyr jag för tillfället en bil av en bilhandlare med överenskommelsen att jag sedan köper av honom. Han har sålt bil till dom flesta på hotellet och han är pålitlig (så pålitlig som en bilförsäljare kan vara..).

Så min ride är en Peugot 307 från 2004. Han vill ha ca 50 000 lax för den. Om någon vet vad en motsvarande skulle kosta i Sverige så lägg in det i kommentar efter bloggen, vore intressant att jämföra. Den har gått 4900 mil.

Min första kör upplevelse var spännande. En tjej på jobbet som hjälpt mig med detta körde före till en bensinmack där hon lämnade mig. Tvättade bilen i en lokal biltvätt vilket innebar att 5 Indier handtvättar din bil för 60 kr medans du väntar. Körde sedan för att tanka. En kille kom med slangen och började fylla upp. Jag insåg att jag måste betala honom direkt utan att gå in i butiken och jag gissade att han hade någon kort maskin i fickan. Som den kort människa jag är så ropade jag på honom att sluta då jag inte hade så mycket cash. Han frågade hur mycket och jag höll upp en bunt sedlar ca 140 kr. Han svara: det räcker. Blev mycket förvånad över att få en full tank för 130 kr… Inte vad man är van vid i Sverige…

Gick in på macken för att köpa en transponder då dom nyligen har börjat med biltullar i Dubai. Kedjan som bensinmacken hörde till hade precis slutat acceptera kredit kort och dom hänvisade mig till bankautomaten som visade sig vara trasig. Jag visste att om jag körde ut på motorvägen så skulle biltullen komma direkt. Motorvägen var den enda vägen jag hittade hem… beslöt mig för att köra småvägar till min lägenhet och då jag har bra lokal sinne trodde jag inte det skulle bli något problem. Körde ut från macken och in i ett område med massa byggnader. Detta är ett nytt område så det är varvat med byggnader som byggs och gamla byggnader. Det var en massa rondeller över allt och allt såg exakt likadant ut. Efter 20 minuters körande så lättade det bland byggnaderna och jag såg en bensin mack. Perfekt tänkte jag tills jag kom närmare och insåg att det var samma mack som jag hade varit vid 20 minuter tidigare… Fick göra ett nytt försök och körde denna gång ut på motorvägen och som tur var så hittade jag en avfart precis in biltullen. Svängde av och körde över en bro, sedan såg jag Burj Al Arab det kända 7 stjärniga hotellet och eftersom jag bor ganska när Burj kunde jag använda det som riktmärke och jag kom så småningom hem.

Har många historier om att köra vilse i denna stad efter 4 dagars bilkörande men dom är alla ungefär likadana så jag ska inte trötta ut er. Kan bara kort berätta att jag igår missade 3 avfarter vilket innebar att det tog 2 timmar för mig att ta mig till innebandyn istället för 20 minuter…

fredag 9 november 2007

Kampsport i Dubai

Tiden går fort härnere! Det har varit fullt upp hela tiden med aktiviter från tidig morgon till kväll. Tänkte berätta lite om en aktivitet som jag har roat mig med härnere. Jag har alltid varit intresserad av olika kampsporter då jag anser att det är perfekta sättet att träna. Förutom att det är en rolig träningsform så ger det även andra saker som hälsa, självförsvar, historia och kultur. Detta får man inte på det vanliga SATS passet eller innebandy träningen som de allra flesta håller på med.

Har hittat en filippinare som är instruktör i Pekiti Tirsia Kali som är en Filippinsk kampsport (mera info här: http://www.youtube.com/watch?v=CXfZ9C9vJso)
Han håller på att sätta upp en träningsgrupp här i Dubai och dom tränar kvällstid i en av Dubais parker. Gruppen består hitills av mig och Omar en Britt (hälften Pakistanier) vilket innebär att jag i princip får privat träning. Vi träffas efter jobbet i en park och tränar med pinnar, knivar och obeväpnat. Det är intressant att träna i en park då det känns mera äkta en att gå ner i en träningslokal. Känns mera Filippinskt liksom.

Har tränat 3 pass med honom hittills och jag ska försöka att köra två pass i veckan. Efter första passet hade jag enorma blåsor på båda händer efter att svingat en 65 cm pinne i två timmar. Det blev många frågor på jobbet dagen efter då blåsorna täckte halva handen. Detta är en av dom grejer som jag tänkte sysselsätta mig med härnere för att hålla mig i form.

onsdag 7 november 2007

12 dagar

Här kommer nästa del av min blogg från Dubai. Då jag inte vet hur många som läser så ser jag gärna att ni kommenterar mina inlägg efteråt så vet jag vilka som läser.

Så min första 12 dagar i Dubai har varit mycket intressanta och det händer massa grejer hela tiden så det är svårt att få med allting på detta forum.

Jobbet har börjat rätt lugnt där jag spenderat den mesta tiden med att titta på våra konkurrenter. Har sätt massa fina hotell i mitt område. Det är verkligen lyxiga hotell härnere! Det finns väldigt många trevliga hotellbarer att välja mellan, många utomhus vilket är perfekt nu när vädret är så fantastiskt skönt just nu. Om jag hade räknat hur många gånger folk har sagt till mig att jag kom rätt tid skulle jag gissa att jag har hört det 200 ggr. Sommar månaderna är helt enkelt för varmt och det vänder tydligen i oktober och blir betydligt behagligare. Nu är det som en extremt varm svensk sommar dag. Detta innebär jätte sköna kvällar då man kan sitta utomhus halva natten och titta på stjärnor och det är en aktivitet som jag uppskattar…

Hade en riktigt bra dag i måndags. Var på visning på Ritz Carlton som ligger på samma strand sträcka som mitt hotell. Ni som inte känner till Ritz Carlton så kan man kort beskriva det som hotellvärldens Roys Royce när det gäller varumärke inom hotellvärlden varav Sheraton i det fallet skulle vara en Mercedes eller BMW. Det är alltså ett kedja med extremt lyxiga hotell. Efter visningen frågade min kära sälj kollega om jag ville äta lunch och jag tackade självklart jag. Käkade en mycket exklusiv lunch i Ritz Carltons fine dining. Det roliga var att på kvällen hade jag blivit inbjuden till Raffles nya restaurang där Andreas är restaurang chef. Han behövde någon som kunde prova menyn (gratis) och som den goda vän man är så ställer man upp… Jag blev bjuden på en 9 rätters avsmaknings meny med tillhörande vinpaket. Det var fantastiskt trevligt! Kul var också att Lily en annan tjej från skolan i Schweiz var medbjuden med hennes pojkvän. Tillsammans hade vi en riktigt trevlig afton. Jag hade alltså lunch på Ritz Carlton och middag på Raffles…. Inte illa pinkat!

En annan rolig händelse är att jag har hittat en innebandy grupp härnere. Var på mingel pub med Svenska konsulatet förra onsdagen på Radissons mycket trevliga utomhus rooftop bar. Frågade där en annan svensk om dom hade något aktivt innebandy lag och jag blev medbjuden då dom spelar varje måndag. Körde alltså innebandy i fullt tempo i måndags med en blandad grupp av finnar, svenskar och norrmän. Perfekt sätt att hålla sig i form!

Någon frågade om mitt boende. Jag bor fortfarande tillfälligt i en annan lägenhet men räknar med att flytta in denna helg. Måste då antagligen byta ut lite möbler. Fördelen blir då att jag bor i samma område som många andra på mitt jobb.

Många har varit nyfikna om livet i Dubai men det är så mycket som händer härnere så jag tror det är bättre att ni skriver in frågor i kommentarerna här under så kan jag svara på det i nästa inlägg.

Posted in Uncategorized | Edit| 2 Comments »
En stressig dag… avfärden.
November 2nd, 2007

Efter en hektisk dag sitter jag nu på första flyget av två. Jag har en mellanlandning i Paris innan färden fortsätter mot sitt mål – Förenade Arab Emiraten Dubai.

Efter att ha varit ledig i 10 dagar och där jag dom första 6 njöt av ledighet vaknade jag upp torsdag morgon med en klump i magen – 4 dagar till avfärd och så mycket som måste hinnas med! Så det var bara att sätta igång att städa lägenheten. Tids optimist som man är så trodde jag att jag skulle fixa det lätt på 1-2 dagar. Insåg att man samlar på sig en del skräp! Brorsan hjälpte mig på torsdag kvällen att flytta hälften (tack Tomas!). Sedan fick jag fortsätta hela fredagen med städning och packa i kartonger. På fredag kväll jobbade jag inte lika lugnt och metodiskt som jag börjat torsdag morgon. Nu handlade det mest om att få alla grejer till min far så att han som skulle hyra min lägenhet kunde flytta in på söndagen.

Lördagen var från början tänkt som den stora flytt dagen men något roligare dök upp. Konfensgården Nässlingen är en ö i Stockholms mellan skärgård utanför Ljusterö. Jag fick veckan innan jag skulle åka reda på att det där skulle arrangeras en eld afton i deras restaurang. Jag har tidigare jobbat på Nässlingen och jag vet att en eld afton i höstmörkret är betydligt roligare en att packa och flytta… Då min far dessutom kunde låna en 12 meters katamaran (www.handicat.se) blev valet enkelt: En sista segling ut i skärgården. Vi hade en otrolig lördag med fantastisk segling ut i sol, bastu bad i solnedgång, trevlig middag på restaurangen och efterfest med dans på Handicaten. Att komma ut och segla är nog det bästa sättet att bota resfeber! Från att jag mönstra på till att jag klev av på bryggan i Svinninge hade jag inte en enda nervös tanke inför den stora flytten!

Men tillbaka till verkligheten så ägnades söndag kvällen åt att lämna över lägenheten och packa. Vaknade måndag morgon med några timmar till avfärd och en lång att göra lista som jag skjutit på till sista stund. En av dom viktigaste grejerna på att göra listan var att säga hej då till mormor och morfar på ett bra sätt. Så det blev bussen till Waxholm och en härlig lunch med lite av mormors husmanskost, perfekt innan en flytt utomlands. Hade jätte trevligt men jag kände efter två timmar att jag började bli stressad. Mamma kom och hämtade mig och jag insåg då att jag hade glömt mina slipsar i gamla lägenheten! Jag fick tag på Niklas som hyr min lägenhet och han hade nyckeln på Sheraton. Vi fick därför ta bilen in till stan för att hämta nyckeln till lägenheten. Jag och mamma blev lite nervösa då vi var i brytpunkten då köerna börjar. Vi klarade oss precis och kunde åka Bergshamraleden i 50 kmh kl 16:15. Vi hämtade slipsarna och åkte vidare till pappa för att packa det sista. Tryckte ner allt i väskorna och lyckades med nöd och näppe få igen blixtlåsen. Kom till Arlanda 1 timme innan flyget skullle gå efter en riktigt stressig dag. Min bror tog sig också till Arlanda och det blev ett tårfyllt farväl. Hade 10 kg övervikt och hon ville ha 200 Euro för det. Drog en vit lögn om att jag bara hade en ryggsäck som var för lap toppen och hon sa då att jag kunde ta min lilla väska som kabin väska och jag slapp betala någonting. Då jag hade misstänkt att jag skulle åka på en överviktsmäll hade jag låtit min bor bära mitt andra handbagage så jag gick nu på flyget med 3 väskor som handbagage…

Har kommit halvvägs till Paris då jag skriver detta och då flyget är ca 20 minuter försenat satt jag första timmen och var stressad över om jag skulle hinna göra min transfer i Paris. Kom efter ett tag då på vad en vis man en gång hade sagt till mig: oroa dig inte över det du inte kan kontrollera. Jag gjorde vad jag kunde och informerade personalen om min situation och gick sedan tillbaks till min plats och plockade fram en bok om kulturen i Dubai (tack Sara, Dommi och Cissi) och slutade oroa mig. Kom fram till att det var Inshallah (Arabiska för i guds händer).

Nu sitter jag med blandade känslor - ledsen över att behöva lämna familj och vänner, nervös inför det okända, förväntansfull över nya spännande utmaningar och trött efter den där sista Whiskeyn i Handicats akterruff på lördag natt…

Nu måste jag återgå till min bok om Arabisk kultur.

Oskar

fredag 2 november 2007

Fem dagar i Dubai.

November 2nd, 2007

Det känns mera faktiskt då mycket har hänt dessa dagar och det är mycket intryck. Det är riktigt skönt att jag har varit här tidigare då det gör att man har lite koll på staden.

Men vi tar det från början…

Första dagen:

Jätte trött kom jag ut från Air France Airbuss på Dubais internationella flygplats. Jag tog mig igenom pass kontrollen och blev imponerad av hur snabbt det gick. Några stämplar i passet och så var man igenom. Hämtade bagaget och fick tag på en bagage vagn. Då alkohol är svårt och dyrt att få tag på i Dubai hade jag fått order av Loella att fylla på spritförrådet på flygplatsen. Det blev en Absolut Vodka (man är aldrig så patriotisk som när man bor utomlands) och några öl. Gick ut för att vänta på chauffören. Var nu riktigt trött efter att ha landat 8 lokalt tid vilket innebär 5 svensk tid med inte så många timmars sömn på flyget. Sprang runt och leta efter min pick up på flygplatsen men han fanns ingen stans. Efter att gått runt i 20 minuter och letat efter skyltar som det står Oskar Andermo på gick jag till Le Meridien (en hotell kedja som ägs av Starwood som äger Sheraton) och bad dom hjälpa mig att ringa på min chaufför. Efter några samtal fram och tillbaka fick dom tag på honom och han var på väg. Han hade såklart fastnat i trafiken. Hittade honom till slut och försökte föra en konversation på vägen till min lägenheten men med hans dåliga engelska så blev det mest missförstånd så jag gav upp. Efter 30 minuter i bil kom vi fram till min lägenhet…. Trodde jag… det visade sig när vi packat ut allt från bilen att det var fel byggnad. In med allt i bilen och vidare till en annan byggnad. Jag gick in och visade killen i receptionen nyckeln och sa lägenhet 309 varav mannen svarade yes yes. Perfekt tänkte jag och vi packade ur allt i bilen igen. Chauffören drog vidare och jag tog in allt i hissen och åkte upp till tredje våningen med all packning. Nyckeln funkade inte! Jag åkte ner i hissen och fick efter många diskussioner med två indier reda på att det var fel byggnad. Sheraton hade två lägenheter i denna byggnad men ingen av dom var min. Då jag inte hade någon mobil telefon med mig bad jag snällt att få låna deras. Jag ringde upp ett nummer som jag hade fått i välkomst paketet. Det visade sig vara housing managern och han blev upprörd över vad som hänt och bad mig stanna och vänta på honom i 30 minuter sedan skulle han personligen köra mig till rätt byggnad. Så tredje gången gillt kom jag alltså till den rätta lägenheten. Knoppade snabbt 1 timme i sängen. Blev hämtad kl 14 00 av chauffören för att ha möte med min chef och personal avdelningen. Fick då reda på att det var en kundaktivitet på kvällen i form av oktober fest och min chef ville att jag skulle vara med. Man säger inte nej första dagen… Så kl 18:00 blev jag hemkörd av andra sales managern för att snabbt byta om, sedan hem till honom där han tog en dusch och jag fick en Whiskey. Sedan tillbaks till hotellet för att dricka öl med kunder. Det visade sig att det var första dagen på en oktober fest promotion som vi har hos oss i 7 dagar. Vi satt ute i trädgården på updukade träbord, åt tysk mat, drack tyskt öl och lyssnade på ett tyskt live band i leader hose. Personalen var utklädda i traditionella oktober fest kläder och det kändes mycket surrealistiskt att sitta utomhus i 25 gradig värme, lyssna på tysk musik och bli serverad av indier och filippinare i leader hose… två dagar innan hade jag suttit på en segelbåt i Stockholms skärgård…

Dagen efter var det tillbaka till kontoret och få genomgångar om hur Sheraton Jumeirah funkar. På mitt kontor är det jag och Ahmed (Egyptier) som är sales manager, sedan har vi Marwan (libanes) som är försäljnings chef, som sales cordinator har vi en gullig filippinska som heter Sheryl, sedan är det en sales exectuvie som är nivån under sales manager, som heter Alia och kommer från Tyskland. Ett intressant mångkulturellt team alltså!

Det alltid en fröjd att börja på ett nytt jobb då första tiden mest ägnas åt utbildning och hälsa på folk.

På onsdag kvällen tog jag en taxi till Raffles där min kompis Andreas jobbar. Fick en visning av hans hotell och det var tok lyxigt!

På torsdag kvällen så åkte jag, Andreas och hans flickvän till en restaurang och käkade middag. Vi har alla tre pluggat i Schweiz och det visade sig vara en Schwesisk restaurang med ost fondue och vin från Neuchatel där vi har pluggat så meny valet blev enkelt. Hade en mycket trevlig kväll med prat om Dubai och minnen från skolan.

Fredagen är ledig dag härnere så jag och Andreas tog oss till stranden där vi låg och softade hela dagen och badade en massa i vågorna. Såg flera som kite surfade på stranden bredvid så jag ska försöka ta och hitta en instruktör.

Så detta var första veckan!