lördag 28 februari 2009

Innebandy turnering på Svenska kyrkan

I fredags var det dags för den årliga innebandy turneringen på Svenska kyrkan. Det var totalt 11 lag anmälda så innebandy är stort härnere :) Vi hade spelare från Sverige, Norge, Finland och Tjeckien representerade.

Det var väldigt högt tempo och många matcher som spelades. Vi spelade först grupp spel och sedan finaler så alla fick spela minst 5 matcher.

Temperaturen är normalt inte så hög i Februari men denna dag var det värmebölja och 35 grader i skuggan. Svettigt!

Mitt lag var blandat med Tjecker, Norrmän och Svenskar. Vi spelade ok men hade tyvärr mycket o flytt och hamnade på en 9 plats av 11. Får skylla på värmen.

Nästa turnering är i November och då djäklar smäller det!

fredag 20 februari 2009

Arbeta i Dubai

Via min hemsida www.dubaiguide.nu får jag ofta förfrågningar om jobb i Dubai så tänkte därför tillägna ett inlägg till detta.

Jobb situationen i Dubai just nu är inte den bästa. Skulle du ha frågat mig för 3-4 månader sedan skulle jag varmt rekommendera dig att komma hit och det var hyffsat enkelt att få jobb. Nu är situationen lite annorlunda. Hotell branchen där jag jobbar har svalnat av lite grann och även fast mitt hotell har hög beläggning så är snitt priser betydligt lägre en förra året vilket resulterar i sparkrav från ägarna och de flesta hotell har nu rekryteringsstopp. Det rör på sig lite grann då nya hotell fortfarande öppnar upp och behöver personal men då andra hotell har gjort sig av med folk är det mera konkurrens om platserna. En hemsida jag kan rekommendera för jobb in hotell branchen är: www.catererglobal.com där det dagligen kommer upp nya positioner.

Andra brancher är liknande. Byggbranchen som tidigare anställde mycket folk är nog bäst att glömma ett tag då många av det stora företagen har gjort sig av med folk.

Som det ser ut nu är det bästa om du har någon form av spets kompetens som är unik. Även fast Dubai inte går lika bra som tidigare rullar det fortfarande på och det är fortfarande en positiv utveckling av BNP till skillnad från många andra delar av världen så kanske är det lättare att få jobb i Dubai än andra delar av världen.

torsdag 19 februari 2009

The Walk

Det trendigaste området i Dubai just nu måste vara The Walk. Detta område ligger i Dubai Marina framför Jumeirah Beach Residence och bakom alla strandhotellen på Jumeirah Beach. Det är en promenad bygg i kullersten som har fullt med fik, restauranger och affärer. Det är verkligen ett populärt område och det känns som det är fullt med folk från morgon till kväll som strosar från fik till fik. Jag tror att Dubai har lärt sig av sina tidigare misstag då de denna gång har byggt en gigantisk parkering framför the Walk. Detta gör att du faktiskt inte har problem att hitta en parkerings plats som du har på så många andra ställen i den här stan.

Det enda som fattas nu är alkohol lisens som fortfarande bara går att få för hotellen. Sheikh Mohammed: om du läser detta kan du inte lätta lite på lagen... det vore så trevligt att sitta på mitt favorit kaffe på the Walk, titta på alla människor och sippa på ett glas vin...

måndag 16 februari 2009

Vad är sant?

Läste på E24 att 3000 bilar är lämnade på flygplatsen. http://www.e24.se/lifestyle/riktliv/artikel_1092321.e24#articlecomments. Jag undrar verkligen vad det har för källa? Det verkar som deras källa är rykten! Som sagt i mitt tidigare inlägg är det omöjligt att veta vad som är sant och inte då regeringen inte släpper igenom vilka nyheter som helst. Enligt regeringen är det 11 bilar...
Läs tex denna artikel i NY Times där det sägs att man kan få upp till 1 miljon i böter om man skriver något dåligt om Dubais ekonomi. Det är därför jag konstant skriver bra om ekonomin härnere... ;)

söndag 15 februari 2009

Sheikh Mohammed

Då det kan vara svårt att hålla koll på Sheikherna här i Dubai tänkte jag tillägna ett inlägg om Maktoum familjen.

Sheikh Rashid var regent mellan 1958 - 1990 när han gick bort. Han var populär bland lokal befolkningen då han hade stora visioner för Dubais framtid. Även fast det mesta man kan hitta på Internet visar på vilken stor och populär regent han var finns det självklart andra sidor av detta. Det sägs att några av de andra stora familjerna i Dubai många gånger inte gillade hans sätt att styra. Det är inte en slump att dessa familjer som motsattes sig Maktoum familjen är några av de rikaste och mest influensfulla familjer i dagens Dubai (de fick stora bitar land och exklusiva rättigheter på många import varor för att lugna ner dem).

Sheikh Maktoum var Rashid äldsta son och tog över efter Rashid när han gick bort 1990. Sheikh Maktoum styrde tills 2006 då han gick bort.

Sheikh Mohammed är Sheikh Rashids yngre son och tog över efter Maktoum gick bort. Sheikh Mohammed är nu ruler of Dubai och väldigt populär i Dubai då hans vision har bidragit till den rikedom som många av de lokala familjerna nu har tillgång till.

Detta är lite kort om den kungliga familjen idag. Det finns massor av mera släktingar med höga positioner som jag kommer skriva om i senare inlägg. Sheikh familjen i Abu Dhabi är också något som är värt ett senare inlägg.

onsdag 11 februari 2009

Rykten

Ett av problemen här i Dubai är att man aldrig riktigt vet vad som är sant eller inte. Fri press existerar inte här då de stora tidningarna ägs av Shejkerna och vad som är sant eller inte är ofta svårt att veta. Det ryktas att flera tusen visas ställs in varje månad då folk lämnar Dubai på grund av lågkonjunktur medans de stora tidningarna säger att det inte alls är sant, att det snarare är tvärtom. Ett annat rykte är att flera tusen bilar har hittats vid flygplatsen övergivna av expats som har köpt bil på kredit och nu inte kan betala då det har fått sparken (inom finans branchen) eller jobbat på provisions basis (mäklare) och nu väljer att lämna landet. Enligt tidningarna är det snarare 11 st än 1000....

Omöjligt att veta sanningen och rykten förstoras ofta flertalet gånger innan jag har fått höra dem. Sanningen är antagligen någonstans mitt emellan.

lördag 7 februari 2009

olika kulturer

Jag har sagt det förr och jag säger det igen... Det som är mest intressant med Dubai är smältdegeln av människor i denna stad. Du jobbar dagligen men folk från hela världen (undantaget är Israeler som du inte hittar här). Varje dag kommer jag i kontakt med folk från alla möjliga hörn av denna planet. Kommer precis från fika paus på jobbet med en Filippinska, en Egypter, en Syrian och en Alban. Det är en kul upplevelse att se alla dessa människor arbeta tillsammans och detta skapar förståelse för andra kulturer. Självklart kommer man inte ifrån att det många gånger är väldigt frustrerande också då alla kommer med olika värderingar från sina hemländer. Men med ett öppet positivt sinne så väger fördelarna definitivt över nackdelarna med att arbeta i ett mångkulturellt samhälle.