måndag 26 januari 2009

Snö i UAE

Det kom 20 cm puder häromdagen i Emiraten Ras Al Khaimah så nu kanske jag inte behöver vara inomhus varje gång jag vill åka lite skidor...

http://www.arabianbusiness.com/544650-uae-mountain-covered-in-rare-snow

lördag 24 januari 2009

Fujeirah

Hade en lite weekend getaway till Fujeirah denna helg. Fujeirah är en Emirat som ligger på andra sidan den arabiska halvön mot Indiska Oceanen. Det är ca 2 timmars bilfärd från Dubai genom öknen och över ett berg område. Här har det ploppat upp lite strand hotell och nu i dessa tider så har priserna gått ner. Skönt att komma bort från hektiska Dubai och bara koppla av vid poolen. Det var lite kyligt dock med 23 grader i skuggan...

onsdag 21 januari 2009

Svenska kyrkan i Dubai

Käkade lunch på Svenska/Norska kyrkan i Dubai häromdagen. På tisdagar har de en affärslunch buffet. Det är blandat Svensk / Norsk mat och det är blandat med folk som kommer Svenskar och Norrmän boende i Dubai. Satt ute i deras trädgård och åt och det kändes verkligen som att vi satt i en svensk trädgård en skön dag i Juni. Temperaturen var runt 23 grader, det var grönt och det är gula trähus (fraktade från Norge). Jag trodde att jag var i Sverige enda tills böenupproparna började ropa Allah Ahbar lagom till våfflan och kaffet.

måndag 19 januari 2009

Stranden

Hade en riktigt skön stund på stranden i helgen. Tjejen jobbade så jag var själv hela dagen under fredagn och lördagen. Det var faktiskt super skönt! Jag tog bilen ner till Stranden och satte mig och tittade på havet, surfarna och Burj Al Arab och lät tankarna vandra. Det är nått speciellt med hav!

Det blev inget dopp då det är rätt kallt med ca 23 grader i luften men en härlig stund med mig själv.

torsdag 15 januari 2009

Hotell situationen i Dubai

Skrev ett tidigare inlägg om låg konjunkturen i Dubai. Då jag jobbar inom hotellbranschen tänkte jag beskriva hur situationen är i Dubai just nu. Samma datum förra året var i princip alla hotell i Dubai fulla. Mitt hotell hade i Januari 2008 94 % beläggning. I år slutar vi någonstans på 70 %. Detta är bra siffror för 2009 då de flesta hotellen har betydligt lägre beläggning en oss. Hotellet där jag jobbar ligger på stranden och nära till två free zoones - Jebel Ali och Internet City/media City vilket innebär att vi har både företagsgäster och strandresenärer. Det går alltså lite bättre för oss än de som bara har 1 segment. Många hotell inne i Dubai stad ligger någonstans mellan 30-40 %. Då vi har haft 2 riktigt bra år i Dubai inom branschen så är allas budgetar skyhöga och ägarnas förväntningar likaså. För de större hotellen, att gå från 100 % till 30 % på några månader, innebär att de måste göra sig av med personal. Då jag är inom säljsidan och mitt jobb är att fylla hotellet är min position inte hotat däremot kommer 2009 innebära mycket press från våra chefer då alla är stressade över denna situation.

Vinnarna är kunderna! Priserna har rasat jätte mycket de senaste 2 månaderna så det finns nog ingen bättre tid att komma till Dubai än 2009. Vill du bo på något av världens lyxigaste hotell skulle jag rekommendera att komma till Dubai denna sommar då priserna i juni, juli, augusti kommer att vara löjligt låga.


Vinnarna är kunderna! Priserna har rasat jätte mycket de senaste 2 månaderna så det finns nog ingen bättre tid att komma till Dubai än 2009. Vill du bo på något av världens lyxigaste hotell skulle jag rekomendera att komma till Dubai denna sommar då priserna i Juni, Juli, Augusti kommer vara löjligt låga.

måndag 12 januari 2009

SVD om öknen

Svenska Dagbladet skrev ett intressant inlägg om öken hotell i Dubai: SVD om öken hotell. Jag håller med om att öknen har något magiskt över sig. Då jag är uppvuxen nära naturen antingen med sjö och hav eller berg så älskar jag att åka ut i öknen då det är ungefär samma känsla. Bab Al Shams som de skriver om i artikeln är faktiskt bara ca 30 minuter från min lägenhet.

fredag 9 januari 2009

En dag i Dubai

Tänkte gå igenom en vanlig arbets dag i Dubai så ni ser hur jag har det härnere.

- 7:00 pip pip pip. Alarmet går igång
-7:45 efter mycket snoozande har jag tagit mig till frukost bordet, äter special K med soyamjölk och en avocado. Läser rubrikerna på DN. Via nätet såklart.
- 8:40 sitter i bilen på väg till jobbet. Åker bakvägar för att undvika biltullarna och trafik. Ingen trafik alls den vägen jag tar. Lyssnar på radion där de talar om trafik kaos inne i stan.
- 9:05 går igenom mejlen och planerar dagen. Kollar hur hotellet gick natten innan jämfört med våra konkurenter, kollar ankomst listan och belägningen månaden ut.
- 10:00 morgon fika med Ayse och Greg. Diskuterar gårdagens film jag såg på bio, Australien.
- 10:30 första kundbesöket - träffar en turoperatör som vill jobba med oss, två Indier som är chefer. Dricker tee och diskuterar affärer. Jobbar med Brasilien, Australien och Europa. Visar sig att ägaren systers bror bor i Göteborg och han älskar Sverige! Varit där 8 ggr! Vi beslutar oss för att göra avtal för att jobba tillsammans.
- 11:30 kundbesök nummer 2. Svårt att hitta parkering då de flesta av mina kunder ligger inne i stan. Fick gå en bit vilket är ok nu när temperaturen är runt 20 i skuggan. Träffar Olga som jobbar med Rysska marknaden. De känner av lågkonjunkuteren imed att det har mindre volymer. Det väldigt rika ryssarna kommer fortfarande. Kazakstan går fortfarande bra och är inte lika påverkade som Ukraina och Ryssland.
- 12:00 Kundbesök 3. Företagskund. Träffar Nancy som är sekreterare på Ericsson. Håller på och bokar en grupp från Ericsson Iran som vill komma till Dubai för en konferensresa. Kommer med största sannolikhet hamna hos oss.'
- 12:40 lunch på hotellet med Monica, Alia och Ayse.
- 13:30 Admin framför datorn. Går igenom mejl, skickar lite grupp priser, lägger in dagens aktiviteter.
- 15:30 Eftermiddags fika! Skurit ner på kaffet och dricker grönt tee istället. Försöker hålla mig till 1 kopp kaffe per dag.
- 18:00 packar ihop datorn och går ner och äter lite middag i personalmatsalen.
- 18:30 måste in till stan då det är innebandy ikväll så jag fastnar i rusnings trafiken. Lyssnar på en ljudbok via Ipoden så köerna känns ok.
- 19:30 Innebandy! Högt tempo idag och vi spelar i 2 timmar! Grymt kul!
- 22:00 hemma igen, tar en dusch, dricker tee med tjejen, läser lite bok och somnar lätt med värkande muskler efter innebandyn.

Som ni ser är min dag ungefär samma som en vanlig dag i Sverige. Skillnaden är att de jag fikar med på morgon fikat är från Turkiet, Tyskland och Frankrike, mina kunder denna dag är från Ryssland, Indien och Fillipinerna, i innebandy laget har vi 3 Tjecker samt att vi spelar utomhus istället för inom hus...
Detta är ungefär en normal arbetsdag för mig i Dubai. Tiden går fort med massor av aktiviteter hela tiden.

fredag 2 januari 2009

Hur var nyårsafton

Så nyårsfirandet blev hemma hon min goda vän Greg i hans lägenhet i Dubai Marina. Det kändes lite konstigt att vid 12 slaget räkna in det nya året utan några fyrverkerier alls. HH Sheikh Mo hade som sagt bestämt sig för att ställa in alla fyrverkerier i sista minuten.

Totalt var vi 22 personer som kom till Greg och det intressanta är att av dessa 22 personer så var vi från 14 olika länder. Alla stora världsreligioner var representerade (förutom Judendom)! Detta är en av de saker som jag gillar mest med Dubai. Vi firade in det nya året med folk från hela världen och Kristna, Hinduer, Muslimer och Buddhister firade sida vid sida.

Gott nytt år!