söndag 31 augusti 2008

Lördag i Dubai

Dubai har fortfarande 48 timmars veckor och för oss som jobbar inom hotellbrachen innebär att jag måste jobba varannan lördag. Denna dag är admin och surfa runt på facebook dag. Då dom flesta företag har stängt på lördagar kan vi inte göra några kundbesök och vi får inga samtal. Varje arbetad lördag frågar vi oss varför vi jobbar denna dag? Kanske är det så att jag ska ha tid att uppdatera min blogg…

onsdag 20 augusti 2008

Sheikh Mo

The ruler of Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum har ett langt namn! Darfor kallar vi honom for Sheik Mo.

Dubai har honom och hans far att tacka for mycket av den utveckling som har skett harnere. Skulle vilja rekomendera denna intervju som gjordes med honom for CBS 60 minutes: http://www.cbsnews.com/stories/2007/10/12/60minutes/main3361753.shtml.

Han ar en riktigt skon snubbe och i slutandan tror jag att han betalar min lon samt tjuvlaser min blogg (sa vagar inte saga nagot daligt om honom har, da kanske man blir utslangd…)!

tisdag 12 augusti 2008

At bo i ett annat land

Räknade på hur många länder jag har bott, arbetat och studerat i och kom fram till att det är 8 olika inklusive Sverige (då räknar jag dom 4 veckor som jag var på språkresa i England som tonåring…).

Tänkte därför skriva lite om vad jag tycker man ska tänka på när man bor i ett annat land.

Att bo i ett annat land är väldigt lärorikt! Man lär sig mycket om andra kulturer och om sig själv. Istället för att ha läst eller upplevt ett land via tv så har man istället en direkt erfarenhet av en annan kultur.

Det som är intressant är att många som bor hemma klagar på Sverige. Det kan vara vädret, för höga skatter, för kallt, för kort sommar mm. Jag tror att de flesta utlandssvenskar kan hålla med mig om att man aldrig är så patriotisk som när man bor utomlands. När någon frågar något om Sverige berättar jag passionerat om den fantastiska Svenska sommaren eller fantastiska naturupplevelser på långfärdsskridskor. När då någon säger är det inte fruktansvärt kallt i Sverige så brukar jag förvånansvärt försvara mig och säga att det inte alls är så kallt hemma utan att svensk sommar kan vara väldigt varm och att den inte alls är så kort som många tror…

De allra flesta älskar sitt eget land och de allra flesta älskar att prata om sitt eget land. Så lärdomen av detta är att när man bor i ett annat land så tror jag att nyfikenhet är en bra egenskap. Var nyfiken och fråga massor av öppna frågor om den lokala kulturen. Detta är ett bra sätt att få direkt insikt om lokala seder. De allra flesta öppnar verkligen upp sig när man ställer frågor som: berätta mera om ditt land, vad saknar du mest med dit land, vad gillar du mest med ditt land, vad är ditt land mest känt för etc. Det är verkligen intressant att höra om olika lokala seder och bruk från olika länder. Då 80-90 % av befolkningen i Dubai kommer från olika länder är detta ett perfekt ställe att lära sig hur olika människor med olika bakgrunder tänker. Detta är en av de saker som jag gillar mest med att bo i Dubai – den enorma smältdegel av olika folk grupper.

Vad är då en av mina slutsatser efter dessa år i olika länder? Jo att vi är i grund och botten alla ganska lika varandra oavsett vart vi kommer ifrån, vilken hudfärg vi har eller hur vi ser ut. Våra grundläggande behov är desamma oavsett om du heter Mohamed, Anders eller Joseph.

Man kommer långt med ett leende som är universellt och förstås av alla oavsett kultur och språk. Så istället för att anta saker som du har fått för dig via dumburken så le, var nyfiken, fråga massor av öppna frågor och din utomlands upplevelse kommer bli otroligt givande och lärorik!

måndag 11 augusti 2008

AC i Dubai

Bara for att klargora mitt forra inlagg for mamma - det ar inte varmen som gor att det ar jobbigt i Dubai just nu utan faktumet att man aldrig ar ute. Det ar AC overallt sa man stors inte av varmen forutom nar man gar till bilen. Det ar AC pa jobbet, i bilen och det ar AC i shopping centrumen. Det som ar jobbigt ar alltsa att for mycket tid spenderas inomhus. Men tiden gar fort och det ar inte hemskt varje dag. Lag vid poolen bade i fredags och lordags eftermiddag. Det galler att passa pa nar det ar bra.