måndag 25 februari 2008

Nummerplåtar

Efter flytten till Dubai har “platespotting” ater blivit ett av mina intressen. Ni som var med sommaren 2005 kommer kanske ihag hur obssesed jag och bla Jonas var efter att hitta olika nummerplatar i Sverige. For er som inte var med kan ni lasa om fenomenet har: http://www.platespotting.com/ps/.

I Dubai ar det lite annorlunda. Mycket har handlar om status. Tittar man pa dom olika befolkningsgrupperna sa har alla lite olika status. Listan ser ungefar ut sa har med nummer 1 som hogst status:

1. Lokal Emirat
2. Arab helst fran GCC (Saudi, Kuwait etc)
3. Vasterlandska expats (har oftast management positionerna)
4. Asiater framst fran Filippinerna och Indonesien (jobbar oftast i restauranger och affarer)
5. Indier, Pakistanier, Bangladesh etc

Nar det galler nummerplatar och platespotting finns aven dar ett system for att visa hur mycket status du har…

Om man koper en bil som en vanlig manniska far man en nummerplat med 5 siffror. Sedan har jag hort lite olika saker men om jag forstatt det hela ratt sa funkar det ungefar sa har: en nummer plat med bara 4 siffror kan man kopa for mellan 20 000 - 30 000 kr. Vill man ha 3 siffror maste man vara Emirat. Har man 2 siffror i sin nummer plat ar man slakt med dom hogsta Sheikerna vilket innebar enorm respekt! Har man mellan nummer 1 och 9 heter man antagligen Sheikh Mo (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ruler of Dubai) och du kan gora precis som du vill. Bilar flyttar pa sig for din skull. Jag tror att det lagsta jag har satt en sa lange ar 17. Da satt jag i en taxi som helt plotsligt stannade for att slappa forbi en bil. Jag fragade varfor och han forklarade att kommer nummer 17 sa flyttar man pa sig…

Det roliga har varit att eftersom jag i borjan hyrde en bil av en Irakier som bott har i 25 ar sa har jag i 3 manader akt runt med en nummerplat med 4 siffror! Sa aven fast jag inte har haft en super dyr bil som dom flesta har harnere sa har jag fatt lite respekt for min fina nummerplat. Nar bilen skrevs over pa mig forlorade jag tyvarr mitt status da agaren tog tillkaka sin nummer plat. Han berattade att han kopt den for 10 000 kr for 5 ar sedan.

Jag spanar vidare efter nummerplat 1 och rapporterar nar jag har sett den.

Oskar

onsdag 20 februari 2008

All

Det har varit lugnt pa bloggar fronten ett tag nu och jag ber om ursakt for det!

Det ar av tre anledningar som denna blogg inte uppdaterats sen det regnade i Dubai… Har varit valdigt mycket pa jobbet, en av mina basta vanner Andreas har varit pa besok och min dumma granne har blockat sitt internet!!!

Vadret ar bra igen och det blir varmare och varmare for varje dag. Lag pa stranden hela dagen i fredags, badade och solade.

Borjar komma in i vardags lunken har och tiden gar fort. Flyttade in i min nya lagenhet for 3 veckor sedan och jag trivs jatte bra. Det ar ett stenkast fran Mall of the Emirates vilket ar jatte skont. Det ar ocksa nara till den oppna stranden. Dom flesta strander tillhor hotell men det finns nagra oppna for allmanheten och en ar bara 10 minuter fran mig.