torsdag 27 december 2007

Jul i Dubai

Att fira jul i ett varmt land långt bort från familj och vänner känns alltid konstigt. Det har spelats jul musik på hotellet i två veckor nu men jag har svårt att komma in i julstämning i detta klimat. Hela lobbyn i vårat hotell är full med julpynt - stora tomtar, pepparkaks hus, julgranar och renar. Bakom en stor tomte syns flera palmer och det liksom förstör lite av julstämningen.

Andreas och Layana mina vänner från skolan i Schweiz bjöd in till jul middag den 23e. Andreas hade fixat smörgåstårtor, gravad lax och julskinka. Det fanns även glögg och pepparkakor. Det var mycket trevligt att få äta lite julmat. Själva julafton gjorde jag inget speciellt. Åt middag med Loella och hennes kompis i Mall of the Emirates (det största shopping centret i Dubai). Det blev Japanska nudlar och sushi. Inte direkt juligt…

Vi fick ledigt idag då vi har många kristna på jobbet (alla Filippinare) så nu tänkte jag ta mig till inomhus backen och åka lite skidor. Så det blir en vit jul för mig också!

Oskar Andermo

torsdag 20 december 2007

Boendet

Har fått en del frågor hur jag bor. Det är bostadsbrist här i Dubai och priserna har ökat något enormt dom senaste åren. Många flyttar längre och längre från centrum vilket innebär att dom får sitta i köer till jobbet på morgonen. Fördelen med att jobba inom hotell är att dom står för boendet. Jag har i mitt kontrakt att jag har rätt till en egen enrumslägenhet. Eftersom hotellet inte har tillräckligt med lägenheter har jag tillfälligt bott i en tvårumslägenhet. Har bott där själv till förra veckan då våran nya sous chef flyttade in. En Spansk snubbe, 25 år, som är trevlig. Häromdagen när vi var lediga lagade han mat till oss och det var riktigt smarrigt!

Anledningen till att jag inte fått min enrums lägenhet är följande: jag ska tra training managers lägenhet, training managern ska ta PR managerns lägenhet. Detta innebar att vi var tvugna att vänta på att PR managern skulle flytta ut vilket hon nu har gjort. Denna lägenhet är dock tom och nya möbler måste köpas. Nya möbler kan inte köpas innan Sheiken som äger vårat hotell har skrivit på en purchase order. Han skriver av någon anledning bara på på söndagar. Allt är liksom “inshallah”… Det senaste jag har hört är att Sheiken har skrivit på så nu måste bara möblerna köpas…

Läget för min nuvarande lägenhet är helt ok. Bor jätte nära det största köpcentrumet i Dubai. I mitt hus är det bara jag från hotellet vilket är skönt för man kan stänga av jobbet på ett annat sätt när inte alla ens grannar är arbets kollegor. Dom flesta som har rätt till egna lägenheter bor i ett annat område. Gillar mitt område då det är närmre centrum.

lördag 1 december 2007

Road trip till Abu Dhabi

Sitter vid poolen på Sheraton Abu Dhabi. Har tre dagar ledigt då söndag är nationaldagen av Förenade Arab Emiraten. Hade bokat en biljett till Beirut över helgen men då det är val i Libanon och man aldrig vet om det är säkert i Libanon över val tider så bestämde vi oss för att inte åka.

Då jag över mina tre dagars ledighet ändå ville göra någon bestämde jag mig för att åka till Abu Dhabi

Abu Dhabi är en grann emirat (det finn sju Emirat totalt) och den Emirat som har mest olja och naturgas. Abu Dhabi är huvudstad men mindre en Dubai och inte lika turistiskt. Vi lyckades hitta personal pris på Sheraton här så vi har spenderat dagen vid poolen. Vi är jag och Aysa som är jobbar med online marketing på mitt hotell. Med är också hennes pojkvän och ett annat par. Aysa är från Turkiet och dom andra är från Egypten. Jag tog med mig massa böcker för att ligga i en solstol och läsa hela dagen men det visade sig att Egyptierna drack mer en Svensken. Istället för läsa har vi spenderat dagen vid pool baren!

Det är ungefär 1 timmes bilfärd mellan Dubai och Abu Dhabi genom öken. Det var 4 filig motorväg vilket nästan blev irriterande. Det blev irriterande för att alla bilar här har en varning signal när man kör över 120 kmh. Körde alltså en fyr fillig motorväg med inte så mycket trafik men med ett evigt pipande då jag ofta råkade komma över 120…

Den största anledningen till att jag åkte till Abu Dhabi var för att hälsa på Karl. En annan kille som jag pluggat med i Schweiz. Han jobbar som restaurang chef för en av dom bästa restaurangerna i Abu Dhabi. Vi gick ut på fredag kvällen och klämde några bärs och diskuterade våra nya liv i Förenade Arab Emiraten. Dagen efter avnjut vi en lunch tillsammans i hans restaurang. Den är beläggen mitt i Abu Dhabi på 26 våningen och är en snurrande restaurang så utsikten ändras hela tiden. Hade mycket trevligt!

Annars finns det inte så mycket att säga om stan. Det är ungefär som Dubai fast mindre och inte lika mycket turister.